Serenity – The official visual companion
  Kategória: Cikkek

A filmmel egy időben jelent meg ez a százhatvan oldalas könyv, amely állítólag nélkülözhetetlen társa a mozinak. Ez talán kissé túlzás, hiszen a Serenity nagyon is jól megáll a saját lábán - a legújabb pletykák egyébként ismét folytatásról kezdenek suttogni - ezzel együtt a rajongók számára talán érdekes lehet a dolog, szóval lássuk, mi is található benne:

Külcsín

A végig színes oldalak többnyire a film képkockáival illusztráltak, de csemegeként találhatóak kihagyott jelenetek képei, illetve a produkciós fázisban készült tervek és grafikák. Űrhajók, járművek, helyszínek látványtervei, storyboard-elemek és hasonló csemegékkel van tele a könyv, amiből halvány fogalma támad az embernek, mennyi apró fázison megy végig egy film elkészítése. Ezek az apróságok - amellett, hogy jól jönnek bónusz-anyagnak, ha az ember a Serenity szerepjátékkal akar játszani (igen, van ilyen is) - néhol kihagyott jeleneteket és átírt elemeket is megmutatnak. Bogarászásra érdemes, mind a 156 oldal.

Belbecs.

„Nathan például hat felvételen keresztül vágta magát arccal a földnek, mielőtt rájöttem, mit csinál. Először azt hittem, csak megjátssza a dolgot, de aztán az arca kezdett megdagadni az egyik oldalon. Mire én: „oké, nem kell hetedik felvétel…”

A könyv első része egy huszonakárhány oldalas interjú Joss Whedonnal. Alapos darab, a sorozat születésétől a karakterek megalkotásán át a filmes megvalósításig jó néhány területet átfog, és még azoknak is nyújt újdonságot, akik alaposan átolvastak minden online információt a témában.

Az interjúba 3-4 oldalas kis betétek formájában ékelődnek egyéb csemegék: a világ rövid története a 2500-as évekig annyira nem nagy eresztés, de Whedon jegyzetei a filmmel kapcsolatban annál inkább. A kamerakezeléssel kapcsolatos megjegyzései ugyan számomra kínaiak, de a megvilágításról szóló írása már jobb betekintést nyújt abba, mennyire tudatos, amit csinál. Magamtól például észre sem vettem volna, hogy minden szereplőnek teljesen másképp, jellemét kiemelve világítják meg az arcát a közeli felvételeknél. (Jó, rendben, én általában csak nézem a filmeket, nem elemzem őket technikailag, szóval lehet, hogy ez másnak természetes - de akkor is felnyitja az ember szemét.) Ugyanígy impresszív a zenével kapcsolatos aprólékossága a fazonnak, ahogy szinte jelenetről jelenetre leírja, mit akar hallani.

Tehetséges a fickó, no.

A könyv nagyobb részét pedig az eredeti forgatókönyv foglalja el, a jelenetekhez kapcsolódó képanyaggal illusztrálva. Összevetve a filmmel, vannak változások. Ezek többnyire kivágott mondatok, apróbb jelenetek, amelynek a hiánya szerintem feszesebb tempójúbbá tette a filmet, illetve a „kevesebb néha több” elvnek megfelelően frappánsabbá is. River grimasza a „Most Mirandával beszélek?” kérdésre sokkal többet mond, mint az eredeti mondata, az Inara és a másik társnő közti párbeszéd is feleslegesnek tűnt. A Mal és az Ügynök közti utolsó párbeszéd is előnyére változott az eredetihez képest - az Ügynök távozása itt méltóságteljesebb benyomást kelt, és Mal sem rontja el a hatást egy vagány beszólással. Amiért viszont kár, az a Mal-Inara kapcsolat háttérbe szorítása. Legalább két olyan jelenet kimaradt, ami kettejük viszonyát mélyíti, és amelyek nélkül Inara inkább másodhegedűsi szerepre van kárhoztatva. Plusz a Bookal kapcsolatos kimaradt részek sem ártottak volna a filmbe, amúgy sem volt sok. Talán majd a DVD-n.

De hasonlóan a forgatással kapcsolatos technikai részletekhez, a forgatókönyv apró kis megjegyzései is segítenek észrevenni olyan apróságokat a filmben, amik elsőre talán nem tűnnek fel. Például azt, hogy a Serenity helyreállításáról szóló jelenetsor pontosan hol indul…

Nagyon kellemes olvasmány a könyv, simán ott a helye a polcon a Firefly és a Serenity DVD mellett. Persze nagyon szívesen költöttem volna mozijegyre az árát, de hiába, nem rajtam múlt…


» Attila


[Címlap] [Sorozat] [Epizódok] [Szereplők] [Cikkek] [Képtár] [Linkek]
[Készítők]

© firefly.hu